Fyziológia tráviacej sústavy.

 

     Poznaním fyziológie a anatómie trávenia a využitia živín ako aj spracovania  energie má základnú podstatu

     úspechu v chove tohto hlodavca. Správnym pochopením fyziológie a toku živín je možné zabezpečiť

     zdravie a bezproblémovú reprodukciu. Tráviaca sústava sa skladá z tráviacej rúry a tráviacich žliaz. Morča

     domáce je ako hlodavec ako bylinožravec vybavený Evolúciou jednoduchou  tráviacou sústavou s veľkým

     slepým črevom. Morča prijíma potravu predĺženým pyskom ústami, pysk je rozpoltený a slúži na lepšie

     uchopenie potravy. Zuby potravu odhrýzajú a rozomelú na menšie častice.Morča ich má celkom 20 a to 4

     rezáky 4 črenovce a 12 stoličiek. Ich latinské názvy sú ,,dentes incisivi, dentes premolaresmolares“.

     Rezáky neustále dorastajú a majú mať záhryz, nie predryz. Do ústnej  dutiny ústia slinné žlazy ktoré sú tri:

     príušná, podjazyková a podčelustná. Sliny zvlhčujú  natravujú a neutralizujú potravu a zabezpečujú plynulý

     prechod cez hltan a pažerák.Zloženie slín je 99% H2O,  0,3% organické látky a 0,2% anorganické látky,

      enzýmy, mucín a amylázy. Podnebie a líca zabraňujú vypadnutiu potravy. Vlastné trávenie začína v žalúdku,

     ktorý je zložený z jednej komory. Účinkom žalúdočnej šťavy dochádza deleniu na jednoduchšie látky,

     premiešavanie, dočastne hromadenie a posúvanie potravy do dvanástorníka. Sliznica je žlaznatá, vstup do

     žalúdka je vrátnik – cardia a výstup pylorus. Vlastné telo fundus ventriculi sa skladá z veľkého a malého

     zakrivenia- curvatura majora, curvatura minor. Tráveniu v žalúdku napomáha žalúdočná šťava a HCl, 

     odtiaľpredtrávená potrava prechádza troma úsekmi tenkého čreva ako dvanástorník, bedrovník a lačník -

     duodenum, jejunum a ileum. Účinkom žlčovej a pankreatickej šťavy  dochádza k lepšiemu vstrebávanie

      láto cez stenu tenkého čreva. Poslednou časťou je caecum – slepé črevo, jeho dĺžka je 12 cm.  Morča

      domáce má jednoduchú tráviacu sústavu  bez predžalúdkov, pomocou mikrobionálnej flóry dochádza

     deleniu celulózy,rozrušovaniu celulózy na jednoduchšie cukry, derivácii cukru a rozrušovanie pektínových

       väzieb. Natrávená hmota tu zostáva cca 10 hodín. Zo slepého čreva nestrávené zvyšky prechádzajú troma

       úsekmi hrubého čreva

      colon ascendes, descendestransverzum (vzostupná, horizontálna a zostupná časť), tu sa zvyšky

     zahusťujú prechádzajú esovitou časťou- colon sigmoideum a konečníkom – anus von z tela. Celé trávenie

     trvá asi 20 hodín, keď počítame koprofágiu tak cca 50 až 60 hodín.

     Pri chove Morčaťa domáceho je treba poznať jav koprofágia – je to vlastnosť vyvinutá najmä u králika

     domáceho a u Morčaťa domáceho. Je to normálny jav, kedy zviera požiera vlastné výkaly, dochádza

     k lepšiemu využitiu živín vitamínu B a K, bakteriálnej flóry a celulózy. Celulóza  ako cukor  s pektínovými

     väzbami, potrebuje mikrobiálny rozklad v slepom čreve. Prvý trus je bledej farby a viac vodnatý, druhý trus je

      tmavej farby dehydrovaný šúlok. Morča robí koprofágiu 150 až 200 krát za deň.

     Pri trávení majú nezabudnuteľný  význam tráviace šťavy ( pankreatická, črevná a žlčová ).

     Pankreatická šťava je vylučovaná pankreatickými bunkami – má veľkú alkalickú funkciu ( pH 8,5) - tú

     zabezpečuje hydrogenuhličitan sodný- neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú po prestupe žalúdočného chýmu

      do duodena. Zmena aktuálnej reakcie chýmu je nevyhnutná, aby sa mohla uplatniť tráviaca schopnosť

     pankreatických  a črevných enzýmov. Pankreatická šťava obsahuje enzýmy štiepiace bielkoviny,

     polysacharidy a tuky.

     Črevná šťava je produkovaná dvanastníkovými žliazkami a kryptami, obsahuje alkalický sekrét bohatý na 

     mukoproteíny, ktorý neutralizuje kyslý žaludočný chýmus, hlien, enzýmy aktivujúce pankreatické proteolytické

     enzýmy.

     Žlč  je produktom pečene a zachytávaná je v žlčníku. K jej hlavným zložkám patria žlčové kyseliny, ktoré plnia

     v tenkom čreve významnú úlohu pri trávení tukov.

     Vo výžive sa kŕmna dávka musí prispôsobiť faktu, že Morča domáce si nevie nasyntetizovať vitamín C –

     kyselinu askorbovú.

     Táto kyselina je mediátorom rastu, celkovej pohody( homeostáza ), či už počas chovu alebo mimo chovnej

     sezóny. Jeho nedostatok pociťujú morčatá hlavne v zimných mesiacoch. Svoj účinok stráca po varení, zlom

     skladovaní, zaplesnení , alebo zatuchnutí krmiva. Pri podávaní do vody nesmieme zabudnúť, že slnečné

      žiarenie ho tiež degraduje. Potreba Vitamínu C  je až 25 – 30 mg na dospelé zviera. Stres, prenos, výstavy,

     choroba, gravidita, pôrod a odchov mláďat toto množstvo zvyšujú. Nemôžu sa ním predávkovať, nadbytočný

     sa vylúči močom z tela von.