Fyziológia tráviacej sústavy.
Poznaním fyziológie a anatómie trávenia a využitia živín ako aj spracovania energie má základnú podstatu
úspechu v chove tohto hlodavca. Správnym pochopením fyziológie a toku živín je možné zabezpečiť
zdravie a bezproblémovú reprodukciu. Tráviaca sústava sa skladá z tráviacej rúry a tráviacich žliaz. Morča
domáce je ako hlodavec ako bylinožravec vybavený Evolúciou jednoduchou tráviacou sústavou s veľkým
slepým črevom. Morča prijíma potravu predĺženým pyskom ústami, pysk je rozpoltený a slúži na lepšie
uchopenie potravy. Zuby potravu odhrýzajú a rozomelú na menšie častice.Morča ich má celkom 20 a to 4
rezáky 4 črenovce a 12 stoličiek. Ich latinské názvy sú ,,dentes incisivi, dentes premolares a molares“.
Rezáky neustále dorastajú a majú mať záhryz, nie predryz. Do ústnej dutiny ústia slinné žlazy ktoré sú tri:
príušná, podjazyková a podčelustná. Sliny zvlhčujú natravujú a neutralizujú potravu a zabezpečujú plynulý
prechod cez hltan a pažerák.Zloženie slín je 99% H2O, 0,3% organické látky a 0,2% anorganické látky,
enzýmy, mucín a amylázy. Podnebie a líca zabraňujú vypadnutiu potravy. Vlastné trávenie začína v žalúdku,
ktorý je zložený z jednej komory. Účinkom žalúdočnej šťavy dochádza deleniu na jednoduchšie látky,
premiešavanie, dočastne hromadenie a posúvanie potravy do dvanástorníka. Sliznica je žlaznatá, vstup do
žalúdka je vrátnik – cardia a výstup pylorus. Vlastné telo fundus ventriculi sa skladá z veľkého a malého
zakrivenia- curvatura majora, curvatura minor. Tráveniu v žalúdku napomáha žalúdočná šťava a HCl,
odtiaľpredtrávená potrava prechádza troma úsekmi tenkého čreva ako dvanástorník, bedrovník a lačník -
duodenum, jejunum a ileum. Účinkom žlčovej a pankreatickej šťavy dochádza k lepšiemu vstrebávanie
láto cez stenu tenkého čreva. Poslednou časťou je caecum – slepé črevo, jeho dĺžka je 12 cm. Morča
domáce má jednoduchú tráviacu sústavu bez predžalúdkov, pomocou mikrobionálnej flóry dochádza
deleniu celulózy,rozrušovaniu celulózy na jednoduchšie cukry, derivácii cukru a rozrušovanie pektínových
väzieb. Natrávená hmota tu zostáva cca 10 hodín. Zo slepého čreva nestrávené zvyšky prechádzajú troma
úsekmi hrubého čreva
colon ascendes, descendes a transverzum (vzostupná, horizontálna a zostupná časť), tu sa zvyšky
zahusťujú prechádzajú esovitou časťou- colon sigmoideum a konečníkom – anus von z tela. Celé trávenie
trvá asi 20 hodín, keď počítame koprofágiu tak cca 50 až 60 hodín.
Pri chove Morčaťa domáceho je treba poznať jav koprofágia – je to vlastnosť vyvinutá najmä u králika
domáceho a u Morčaťa domáceho. Je to normálny jav, kedy zviera požiera vlastné výkaly, dochádza
k lepšiemu využitiu živín vitamínu B a K, bakteriálnej flóry a celulózy. Celulóza ako cukor s pektínovými
väzbami, potrebuje mikrobiálny rozklad v slepom čreve. Prvý trus je bledej farby a viac vodnatý, druhý trus je
tmavej farby dehydrovaný šúlok. Morča robí koprofágiu 150 až 200 krát za deň.
Pri trávení majú nezabudnuteľný význam tráviace šťavy ( pankreatická, črevná a žlčová ).
Pankreatická šťava je vylučovaná pankreatickými bunkami – má veľkú alkalickú funkciu ( pH 8,5) - tú
zabezpečuje hydrogenuhličitan sodný- neutralizuje kyselinu chlorovodíkovú po prestupe žalúdočného chýmu
do duodena. Zmena aktuálnej reakcie chýmu je nevyhnutná, aby sa mohla uplatniť tráviaca schopnosť
pankreatických a črevných enzýmov. Pankreatická šťava obsahuje enzýmy štiepiace bielkoviny,
polysacharidy a tuky.
Črevná šťava je produkovaná dvanastníkovými žliazkami a kryptami, obsahuje alkalický sekrét bohatý na
mukoproteíny, ktorý neutralizuje kyslý žaludočný chýmus, hlien, enzýmy aktivujúce pankreatické proteolytické
enzýmy.
Žlč je produktom pečene a zachytávaná je v žlčníku. K jej hlavným zložkám patria žlčové kyseliny, ktoré plnia
v tenkom čreve významnú úlohu pri trávení tukov.
Vo výžive sa kŕmna dávka musí prispôsobiť faktu, že Morča domáce si nevie nasyntetizovať vitamín C –
kyselinu askorbovú.
Táto kyselina je mediátorom rastu, celkovej pohody( homeostáza ), či už počas chovu alebo mimo chovnej
sezóny. Jeho nedostatok pociťujú morčatá hlavne v zimných mesiacoch. Svoj účinok stráca po varení, zlom
skladovaní, zaplesnení , alebo zatuchnutí krmiva. Pri podávaní do vody nesmieme zabudnúť, že slnečné
žiarenie ho tiež degraduje. Potreba Vitamínu C je až 25 – 30 mg na dospelé zviera. Stres, prenos, výstavy,
choroba, gravidita, pôrod a odchov mláďat toto množstvo zvyšujú. Nemôžu sa ním predávkovať, nadbytočný
sa vylúči močom z tela von.